healthblog

A legjobb módja annak, hogy biztosan tudjunk, ha laboratóriumban teszteljük a termékeket

A legjobb módja annak, hogy biztosan tudjunk, ha laboratóriumban teszteljük a termékeket

– áll egy közleményben.

Egy 2021-es tanulmány kimutatta, hogy 170 millió amerikai, vagyis az Egyesült Államok felnőtt lakosságának körülbelül a fele volt kitéve kora gyermekkorában veszélyes mennyiségű ólomnak. A kutatás azt is feltárta, hogy az Egyesült Államokban 1951 és 1980 között született 10 gyermek közül 9-nél magasabb volt a vér ólomszintje, mint a CDC küszöbértéke.

Mik az ólommérgezés tünetei?

Az ólom egy természetben előforduló elem, amely kis mennyiségben megtalálható a levegőben, a talajban, a vízben, sőt még otthonunkban is. Az ólomnak való kitettség elsősorban emberi tevékenységből ered, például a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásából.

Más szennyeződésekhez hasonlóan az ólmot is felszívhatják a gyümölcsök, zöldségek és gabonanövények. Egy szennyező anyag jelenléte nem teszi automatikusan veszélytelenné az élelmiszer fogyasztását. Az ólom fogyasztása azonban betegségeket vagy halált okozhat, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint.

Nem lehet ránézésre vagy megkóstolásra megállapítani, hogy egy élelmiszer tartalmaz-e ólmot. A legjobb módja annak, hogy biztosan tudjunk, ha laboratóriumban teszteljük a termékeket.

Az ólommérgezés jelei és tünetei általában csak akkor jelennek meg, amíg veszélyes mennyiség nem halmozódik fel a szervezetben. Gyermekeknél a tünetek a következők lehetnek:

  • Fejlődési késés és/vagy tanulási nehézségek
  • Étvágytalanság és/vagy olyan dolgok evése, amelyek nem élelmiszerek, például festékforgács
  • Fogyás
  • Ingerlékenység, lassúság és fáradtság
  • Hasi fájdalom, hányás és/vagy székrekedés
  • Halláskárosodás
  • Rohamok

Mivel a legtöbb megemelkedett vérólomszinttel rendelkező gyermeknél nem jelentkeznek nyilvánvaló tünetek, a vérvizsgálat a legjobb módja annak megállapítására, hogy a gyermek ki volt-e téve a szennyeződésnek.

A Fekete Történelem Hónapja tiszteletére az orvosi rasszizmus elterjedtségére összpontosítottunk, és arra, hogy mit tehetünk az egészség méltányossága érdekében az Egyesült Államokban

2023 elején az Amerikai Humángenetikai Társaság bocsánatot kért korábbi tagjaiért, akik olyan eugenika-ideálokat hirdettek, amelyek "kárt okoztak a kisebbségi csoportokhoz tartozóknak".

Az eugenika, az az elmélet, amely szerint az embert szelektív tenyésztéssel lehet javítani, a 20. században vált népszerűvé, különösen a náci Németországban. Az Egyesült Államokban elterjedt eugenika olyan tragikus következményekkel járt, mint például az akaratlan sterilizálás, amely elsősorban a színes bőrű nőket érintette.

Ma az eugenikusoknak nincs helye a mainstream tudományos világban, annak ellenére, hogy a közelmúltban figyelmeztettek arra, hogy ez a tudományosan nem bizonyított elmélet visszatér . De a rasszizmus az orvostudományban továbbra is fennáll, bár finomabb formákban.

Mi az orvosi rasszizmus?

John M Hoberman, MA, Ph.D. , az austini Texasi Egyetem kutatója szerint az orvosi rasszizmus egyik definíciója a fekete betegek egészségügyi személyzet általi bántalmazása.

"Az orvosi rasszizmus egy másik formája egyszerűen figyelmen kívül hagyja a fekete lakosságot, beleértve a kutatásokat is" – mondja a Healthnews-nak. "Nagy finanszírozási különbségek vannak a sarlósejtes betegség – egy olyan betegség, amely szinte teljes egészében az afroamerikai lakosságot érinti – kutatásába fektetett pénzek és a cisztás fibrózis között, amely sokkal jobban megtámadja a fehér populációt."

Hoberman szerint az Egyesült Államokban dolgozó orvosok nem fordítanak kellő figyelmet saját, lektorált orvosi irodalmukra, amelyek bizonyítékokat osztanak meg arról, hogy a fekete populáció alullátott az egészségügyi ellátásban.

És ami a legfontosabb, sok fehér orvos – akik az Egyesült Államokban gyakorló orvosok többségét teszik ki – nem aggódik az orvosi rasszizmus miatt – teszi hozzá.

A fekete közösségben magasabb a cukorbetegség, a szívbetegség, a méhrák , az endometriózis, a rövidebb élettartam és még sok más aránya. Az orvosok különösen figyelmen kívül hagyják a fekete nőket. A tenisz világbajnoka, Serena Williams figyelmen kívül hagyta a szülés utáni CT-vizsgálatra vonatkozó követeléseit. Később majdnem belehalt a tüdejében talált vérrögökbe. Ez az elfogultság nem csak Williamsre jellemző – csak hírneve miatt került a reflektorfénybe.

Valójában a fekete nők három-négyszer nagyobb valószínűséggel halnak meg terhességgel összefüggő szövődményekben, mint a fehér nők. Az adatok pedig azt mutatják, hogy az elmúlt 30 évben nőttek a faji különbségek az anyai ellátás terén .

Kecia Gaither, MD, MPH, OB/GYN szakon kettős bizonyítvánnyal rendelkező orvos azonban megjegyzi, érdemes megkérdezni, hogy valóban nőtt-e, vagy a különböző médiaplatformok fejlődése miatt átláthatóbb a tudatosság a témában.

A reprodukciós technológiák fejlődése megváltoztatta a mérőszámokat "a mostani kedvezőtlen kimenetelre vonatkozóan", ami egy határozott különbséget felnagyított, teszi hozzá.

Gaither azt mondja, hogy azok az egészségügyi szolgáltatók, akik nem helyeznek méltányos értéket egy színes bőrű terhes nő életére és jólétére egy fehér nőhöz képest, szintén fontos szerepet játszanak a kedvezőtlen kimenetelekben.

"Úgy tűnik, ez fontos közös nevező a fekete nők rossz eredményeiben – társadalmi-gazdasági helyzetüktől függetlenül – a fehér nőkkel összehasonlítva. Ez a melanintartalom határozza meg végső soron a gondozás módját, a gondozás típusát, vagy még azt is, hogy a gondoskodás előállítják" – mondja a Healthnews-nak.

Elég az oktatás?

Hoberman szerint a kormány által szponzorált egészségügy, hasonlóan az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Rendszeréhez, „óriási előrelépést jelentene” az egészségügyi méltányosság elérésében.

Gaither szerint az univerzális egészségügyi ellátás csökkentheti az ellátáshoz való egyenlőtlen hozzáférést, és a női egészségügyi problémák és szolgáltatások teljes spektrumát kezeli: "Elhárítaná a pénzügyi és társadalmi akadályokat – és egyenlő fedezetet biztosítana minden nő számára. Úgy gondolom, hogy ez nagyszerű keret lenne a javulás, ha nem az eltérő születési eredmények eltüntetése” – mondja.

Ennek a hipotézisnek a tesztelésére 2020-ban a kutatók összehasonlították az ischaemiás stroke kimenetelét, például a vérrögök feloldását segítő gyógyszerek beadását, a kórházi halálozást, valamint a polgári és katonai egészségügyi ellátásban részt vevő betegek kórházi tartózkodásának hosszát. Ez utóbbiban minden tag azonos egészségügyi ellátásban részesül. A tanulmány arra a következtetésre jutott , hogy "az egyetemes egészségügyi ellátás csökkenti a faji egyenlőtlenségeket az ischaemiás stroke-felvételeknél".

Amikor 2010-ben aláírták a megfizethető ellátásról szóló törvényt, a feketék körében csökkent a biztosítás nélküli arány. Az ACA hatálya alá tartozó 20 millió ember közül 2,8 millió fekete volt.

2020-ban az American Heart Association és az American College of Cardiology konkrét lépéseket határozott meg a rasszizmus elleni küzdelem érdekében az egészségügyben , beleértve az első éves orvostanhallgatók számára a társadalmi igazságosság, faji és rasszizmus témájú kurzus elvégzését. Jelentésükben a szervezetek azt mondták, hogy a gyakornokoknak időt kell tölteniük az általuk szolgált közösségekben.

Míg úgy tűnik, hogy az eugenika a múlté, bizonyos mítoszok a biológiai faji különbségekről még mindig élnek az orvosi közösségben. Egy 2016-os tanulmány kimutatta, hogy a fehér orvostanhallgatók fele úgy gondolta, hogy a feketék bőre vastagabb, vagy kevésbé éreznek fájdalmat. Azt is gondolták, hogy a feketék kevesebb fájdalmat éreznek, mint a fehérek. Az ilyen mítoszok elhitése elfogultsághoz vezetett a kezelésben. A rasszizmus és az előítéletek megakadályozzák az egészségügyi szakembereket abban, hogy megfelelő ellátást nyújtsanak a fekete populációnak.

Az Amerikai Orvosi Szövetség által szervezett panelbeszélgetésen Rupa Marya, MD, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem orvosi docense azt mondta, "megdöbbentő", hogy a minősített bőrgyógyászok akár 40%-a nem tudja diagnosztizálni a gyakori bőrproblémákat. fekete bőrben.

Hoberman azt mondja, hogy a faji kérdésekről szóló kulcsfontosságú oktatás mellett a fekete populációban óriási kereslet van fekete orvosok iránt.

"Sok afro-amerikai szívesebben látná fekete orvost, mint fehéret, mert az elidegenedés, a fekete lakosság elidegenedése az egészségügyi intézménytől az elmúlt 100 évben olyan óriási volt."

– John M Hoberman, MA, Ph.D.

Gaither hangsúlyozza a színes bőrű orvosok számának növelésének szükségességét is. Ez magában foglalja annak felismerését, hogy szükség van egy csővezetékre az orvosi egyetemekhez, például növelni kell a STEM-programokat és segíteni kell a beiratkozási teszt elvégzésében.

A nem fehér hallgatók továbbra is kisebbségben vannak az orvosi egyetemeken , de a számuk növekszik. Például 2021-ben az elsőéves hallgatók 11,3%-át a fekete vagy afroamerikai diákok tették ki, míg 2020-ban ez az arány 9,5%.

Gaither szerint a további lépések közé tartozna az ellátás biztosítási fedezetének növelése, különösen a „negyedik trimeszter” elismerésével, vagyis a szülés utáni 12 hetes időszakkal: „Ez az az időszak, amikor a legmagasabb káros kimenetelek némelyike ​​következett be. mégis, amikor a legtöbb biztosítás – például a Medicaid – lejár."

Gaither szerint a perinatális kisegítő személyzet, például a szülésznők és dúlák előnyeinek növelése és elismerése szintén hozzájárulhat az egyenlőtlenségek csökkentéséhez, valamint a fekete közösségen belüli alternatív orvosi szervezetek létrehozása, amelyek kifejezetten a kulturálisan érzékeny típusú ellátás biztosításához igazodnak. .

És bár egyre nagyobb figyelmet fordítanak az egészségügyet ma érintő történelmi igazságtalanságok elismerésére, a változó technológiák új kihívásokat jelenthetnek. Februárban kutatók egy csoportja azt követelte az FDA-tól, hogy hozzon létre egy szabályozási utat a mesterséges intelligencia által vezérelt orvosi eszközök számára, mivel ezek „erősíthetik az egészségügyi elfogultságot, és tovább súlyosbíthatják a faji és etnikai egészségügyi egyenlőtlenségeket”.

Jelenleg az oktatás kulcsfontosságú a rasszizmus és az előítéletek közötti szakadék áthidalásához a világ minden területén – nem csak az orvostudományban. A színes bőrűekre összpontosító tanterv bevezetése és előírása hozzájárulhat a rasszizmus felszámolásához, a fekete és barna közösségekbe való befektetéshez, valamint az életeket megmentő erőforrásokhoz való hozzáférés kiterjesztéséhez.

Hoberman, az orvosi rasszizmusról szóló könyvek szerzője azonban pesszimista: "Nem fogunk elég sokáig élni ahhoz, hogy méltányos egészségügyi helyzetet lássunk az Egyesült Államokban"

Az endometriális rák a méhrák leggyakoribb formája, és a negyedik leggyakoribb rákdiagnózis a nők körében az Egyesült Államokban. Egy új tanulmány rávilágít a https://animale-me-gummies-official.top/mental-health-challenges-in-men/ magas kockázatú egyének felismerésére.

A legfontosabb elvitelek:

  • Az endometriális rák a leggyakoribb nőgyógyászati ​​rosszindulatú daganat az Egyesült Államokban, a halálozási arányok növekszik.
  • Az új kutatás olyan modellt hozott létre, amely azonosítja azokat, akiknél fokozott a méhnyálkahártyarák kialakulásának kockázata.
  • A Lynch-szindrómás egyéneknél nagyobb a kockázata az endometriumrák kialakulásának.

Egy harvardi kutatócsoport új előrejelzési modelljével azonosította azokat, akiknél fokozott a méhnyálkahártyarák kockázata.

Contents