honnan származnak a hólyagok?

Olyan termékeket is tartalmazunk, amelyekről úgy gondoljuk, hogy hasznosak az olvasóink számára. Ha ezen az oldalon található linkeken keresztül vásárol, akkor kis jutalékot kereshetünk. Itt van a folyamatunk.

A hólyag a bőr felső rétegei közötti folyadékzseb. A leggyakoribb okok a súrlódás, a fagyás, az égés, a fertőzés és a kémiai égési sérülések. A hólyagok szintén egyes betegségek tünete.

A hólyagbuborék az epidermiszből, a bőr legfelső rétegéből képződik. Célja az alábbi rétegek védelme és párnázása. A hólyagok szérummal, plazmával, vérrel vagy PU -kkal tölthetők be, attól függően, hogy hol és hol képződnek.

Ez megállítja a további károkat, és időt ad a szöveti gyógyulásra.

Ebben a cikkben megvitatjuk, hogy mi a hólyag, hogyan okozzák őket, és mi a legjobb módszerek a megelőzés és kezelési módszerek.

Gyors tények a hólyagokon

  • A hólyagok szérummal, plazmával, vérrel vagy gennyekkel vannak megtöltve.
  • A súrlódás, égési sérülések, fagyás és egyes egészségügyi állapotok hólyagokat eredményezhetnek.
  • A hólyagok segítik a mélyebb szövetek további károsodásának megelőzését.
  • A legjobb, ha a hólyagokat érintetlenül hagyják, hogy megvédjék a mögöttes rétegeket a fertőzéstől.
  • Viseljen jól illeszkedő cipőt és elkerülje az egyes vegyi anyagok kitettségét, megakadályozhatja a hólyagok előfordulását.

okok

Számos olyan tevékenység és betegség indukálhat hólyagolást. Az alábbiakban bemutatjuk a hólyagok kialakulásának leggyakoribb módjait.

súrlódás

Bármely ismétlődő súrlódás vagy dörzsölés hólyagot okozhat.

Ezek a hólyagok általában a kezükön vagy a lábakon jelennek meg, mivel ezek azok a területek, amelyek leggyakrabban ismétlődő kopást tapasztalnak, akár járás, futás vagy dob lejátszása.

Vastag kanos réteggel rendelkező bőr területei, amelyek szorosan kapcsolódnak az alapul szolgáló szerkezetekhez (például a tenyészek és a láb talpjai), nagyobb valószínűséggel generálnak hólyagokat.

A hólyagok könnyebben fordulnak elő, ha a feltételek melegek, például egy cipő belsejében. Könnyebben képződnek nedves körülmények között, összehasonlítva a nedves vagy száraz környezettel. A

hólyagok olyan súlyosabb orvosi problémákhoz vezethetnek, mint a fekély és a fertőzés, bár normál körülmények között ez ritka.

Hőmérsékleti szélsőségek

A hólyagképződés időzítése segít az égési sérülések kategorizálásában. A második fokú égési sérülések azonnal hólyagolódnak, de az első fokú égési sérülések néhány nappal az esemény után hólyagok.

A spektrum ellentétes végén a Frostbite hólyagokat is előállít. Mindkét esetben a hólyag egy olyan védelmi mechanizmus, amelyet úgy alkalmaznak, hogy megvédje a bőr alacsonyabb szintjét a hőmérséklet okozta károsodástól.

kémiai expozíció

A bőr bizonyos vegyi anyagok miatt időnként hólyagolódhat. Ezt kontakt dermatitisnek hívják.

Ez befolyásolhatja egyes egyének érintkezését a következőkkel:

  • kozmetika
  • Mesészék
  • oldószerek
  • nikkel -szulfát, gallropizáláshoz használják
  • A perui balzsam, egy aroma
  • Rovarcsípések és csípések
  • Kémiai hadviselési szerek, beleértve a mustárgázt,

Összetörés és csípés

Ha a bőr felülete közelében egy kis véredény szakad, akkor a vér kiszivároghat a bőrrétegek közötti résbe, ami vérhólyag képződését eredményezi. Ez egy vérrel teli hólyag.

egészségügyi állapotok

Számos betegség okozhat hólyagokat.

Ezek magukban foglalják:

  • Birompánt: A kiütés kicsi hólyagokat képez, amelyek végül átmaradnak.
  • Herpes: A herpes simplex vírus által előidézett hidegfekélyek hólyagok klaszterei.
  • Bullous Impetigo: Leginkább 2 év alatti gyermekeknél láthatók, hogy a hólyagok képződhetnek a karokon, a lábakon vagy a csomagtartóban.
  • ekcéma: A hólyagolás számos más bőr tünetével, például repedés, kéreg és pelyhelés mellett fordulhat elő.
  • Dyshidrosis: A bőrbetegség, amelyet sok kicsi, tiszta hólyag gyors előfordulása jellemez.
  • Bullous Pemphigoid: egy autoimmun betegség, amely befolyásolja a bőrt és hólyagokat okoz, ez a leggyakoribb az idősebb betegeknél.
  • Pemphigus: Az autoimmun betegségek ritka csoportja, ez befolyásolja a bőrt és a nyálkahártyákat. Az immunrendszer egy fontos ragasztó molekulát támad a bőrben, leválasztva az epidermiszt a bőr többi rétegétől
  • Dermatitis Herpetiformis: Ez a krónikus hólyagos bőrbetegség nem kapcsolódik a herpeszhez, de megjelenése hasonló.
  • Dupán sugárzási szindróma: Ezek a sugárzásnak való kitettség hatása.
  • Epidermolysis bullosa: Ez a kötőszövet genetikai betegsége, amely a bőr és a nyálkahártyák hólyagolását okozza.

Típusok

A hólyagok fő típusai:

  • Súrlódási hólyagok
  • Vérhólyagok
  • Hőhólyagok

Más típusú hólyagfajtak azt a állapotot nevezik, amelyhez kapcsolódnak, mint például a bárányhimlő és az övsömör hólyagok és az atópiás ekcéma hólyagok.

Hogyan alakulnak ki

A legtöbb ember számára a leggyakoribb típusú típusa a súrlódási hólyag. A legalapvetőbb formájukban a bőr felülete és a test többi része közötti fokozott nyírófeszültség miatt fordulnak elő.

A nyíróerőkre leginkább érzékeny bőrréteg a stratum spinosum. Mivel ez a réteg elszakad az alábbi szövetektől, egy plazma-szerű folyadék szivárog a sejtekből, és elkezdi kitölteni a létrehozott rést. Ez a folyadék ösztönzi az új növekedést és a regenerációt.

Körülbelül 6 órával a hólyag megjelenése után a hólyag alján lévő sejtek elkezdenek felvenni az aminosavakat és nukleozidokat. Ezek a fehérje és a DNS építőelemei.

24 órán keresztül a sejtosztódás jelentősen megnőtt. A Stratum spinosum feletti új bőrrétegek folyamatosan kialakulnak.

48 órán keresztül új bőrréteg látható, és 120 órán keresztül egy új felső bőrréteg látható.

Mivel ezek az új sejtek kialakulnak, a folyadék újbóli és a duzzanat elmúlik.

Fájdalmas hólyagokat a tenyerén vagy a lábak talpán gyakran a bőr mélyebb rétegeiben történő nyírása okozza. Ezek a rétegek az idegvégződések mellett fekszenek, ezáltal több fájdalmat okozva.

kezelés

A legtöbb hólyag orvosi beavatkozás nélkül gyógyul. Ahogy az új bőr a hólyag alatt növekszik, a folyadék lassan eltűnik, és a bőr természetesen kiszárad és levágja. A

felbukkanó hólyagok nem ajánlottak, mivel a buborék egy védőréteg, amely megfertőzi a fertőzést.

A gát eltávolítása után a seb nyitva áll a baktériumok potenciális inváziójára, és megfertőződhet.

A hólyagot egy sávszalaggal vagy gézzel takarva segíthet megvédeni azt a további traumától, miközben gyógyul.

Ha a hólyag felrobbant, akkor ellenálljon a vágynak, hogy a tetején levő halott bőrt lehúzza.

Hagyja, hogy a folyadék természetesen elmozduljon, és óvatosan mossa meg enyhe szappanos vízzel.

Fedje le a hólyagot és a környező területet steril, száraz öntettel.

Egyes gyógyszerek, például a hidrokolloid kötszerek, segíthetnek megakadályozni a további kellemetlenségeket és ösztönözhetik a gyógyulási folyamatot. A hidrokolloid kötszerek online vásárolhatók.

Hasonlóképpen, a vérhólyagokkal lehetővé teszik, hogy a saját idejükben gyógyuljanak. Fájdalmasabbak lehetnek, mint a szokásos hólyagok, és a jégcsomagok némi megkönnyebbülést kínálhatnak. Helyezzen egy törülközőt az érintett területre, ügyelve arra, hogy a jégcsomag ne kerüljön közvetlenül a bőrrel.

Megelőzés

A súrlódási hólyagokat legjobban a súrlódás okának eltávolításával lehet megelőzni. Ez számos módon érhető el.

Kerülje el a hólyagokat a lábakon

Viseljen jól felszerelt, kényelmes lábbeli és tiszta zokni. A rosszul felszerelt vagy merev cipő, például a magas sarkú cipő magasabb hólyagos kockázatot jelent. A nedves bőrhólyagok könnyebben, így a nedvességet vagy a gyakori zokni változásokat kezelő zokni hasznos lehet.

edzés és sport során a speciálisan kialakított sportzsokok csökkenthetik a rendelkezésre álló láb izzadság mennyiségét. Fontos <

Szalag, párnás vagy moleszkával a bajfoltokra történő felvitele segíthet megakadályozni a hólyagok megjelenését. Ezek a termékek online vásárolhatók. Még jobbak a súrlódáskezelő javítások, amelyeket a cipő belsejére alkalmaznak. Ezek hosszabb ideig maradnak a helyén, a zokni vagy a talpbetét sok változása során.

Kerülje el a hólyagokat a kezén

Szerszámok használatakor, kézi munka elvégzése vagy sportolás, ahol denevérre van szükség, a kesztyű viselése megakadályozza a hólyagok többségét.

Bizonyos sportokban, például torna, súlyemelés vagy evezés, a kezek ragasztása jó gyakorlat. Ezenkívül a Talcum por a súrlódás csökkentésére hat, és kesztyűvel és szalaggal kombinálva, vagy önálló lehetőségként használható. Mivel azonban a Talcum por felszívja a nedvességet, az nem fog jól működni az aktivitás hosszú időtartamánál.

Bár a hólyagok fájdalmas bosszantást jelentenek, ezek általában nem jelentenek orvosi problémákat. A fenti alapszabályok néhányának betartásával oculear ár kattintson erre a hólyagok gyakran megakadályozhatók.

  • Sportgyógyászat/fitnesz
  • Elsősegély

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézményekből származnak , és orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents