Uncategorized

Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Τρεις νέες μελέτες που δημοσιεύονται στο Lancet ενισχύουν τα αυξανόμενα στοιχεία ότι για τους ανθρώπους στη μέση ηλικία, η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου, ιδιαίτερα αν είναι αυξημένος κίνδυνος της νόσου. Οι ερευνητές υποδεικνύουν επίσης ότι αυτό το όφελος ξεκινάει μετά από δύο έως τρία χρόνια, αντί για τα δέκα χρόνια προηγουμένως πίστευε. Και διαπίστωσαν επίσης ότι η ασπιρίνη μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο σε άτομα που το έχουν ήδη, προσθέτοντας αποδεικτικά στοιχεία ότι μειώνει τον κίνδυνο μετάστασης ή εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος.

Οι εμπειρογνώμονες ζητούν τώρα για κυβερνητική ανάλυση και συμβουλές σχετικά με τη χρήση της ασπιρίνης για την πρόληψη του καρκίνου.

Οι μελέτες, από έναν από τους κορυφαίους ερευνητές της ασπιρίνης στον κόσμο, τον καθηγητή Peter Rothwell του Τμήματος Κλινικών Νευροεπιστημών του Nuffield στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους συναδέλφους του, δημοσιεύονται την Τετάρτη, δύο στο Lancet και ένα στην ογκολογία του Lancet.

Rothwell και η ομάδα του είχαν δημοσιεύσει προηγουμένως στοιχεία που υποδηλώνουν μια καθημερινή χαμηλή δόση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο και ότι αυτό το όφελος δεν εμφανίζεται μέχρι περίπου 8 έως 10 χρόνια μετά την έναρξη να το πράξουν.

Αλλά, όπως εξήγησε ο Rothwell στον Τύπο:

“Αυτό που δείξαμε τώρα είναι ότι η ασπιρίνη έχει επίσης βραχυπρόθεσμες επιδράσεις, οι οποίες εκδηλώνονται μετά από μόλις 2-3 χρόνια”.

μίλησε επίσης για το άλλο σημαντικό εύρημα, για την επίδραση της ασπιρίνης στη μείωση της μετάστασης, όπου ο καρκίνος αρχίζει να εξαπλώνεται σε άλλα όργανα:

“Ειδικότερα, δείχνουμε ότι η ασπιρίνη μειώνει την πιθανότητα ότι οι καρκίνοι θα εξαπλωθούν σε απομακρυσμένα όργανα κατά περίπου 40-50%”, δήλωσε ο Rothwell, εξηγώντας ότι αυτό ήταν εξίσου σημαντικό ένα εύρημα επειδή είναι μετάσταση που συνήθως σκοτώνει ανθρώπους με καρκίνο.

“Δεν έχει αποδειχθεί ποτέ φάρμακο για να αποφευχθεί η απομακρυσμένη μετάσταση και έτσι αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να εστιάσουν μελλοντικές έρευνες σε αυτή την κρίσιμη πτυχή της θεραπείας ασθενών με καρκίνο που δεν έχει ήδη εξαπλωθεί”, πρόσθεσε.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς που έχουν ήδη λάβει διάγνωση για τον καρκίνο θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη λήψη ασπιρίνης μετά τη διάγνωσή τους, εφόσον ο καρκίνος δεν έχει ήδη εξαπλωθεί.

Στις αναφορές τους Rothwell και οι συνάδελφοί τους υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για νέες δοκιμές να επιβεβαιώσουν αυτά τα οφέλη.

για τη λήψη καθημερινής ασπιρίνης δεν είναι χωρίς κινδύνους. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εσωτερικής αιμορραγίας, ιδιαίτερα στο στομάχι.

Αλλά ακόμη και σε αυτόν τον τομέα, ο Rothwell και οι συνάδελφοί του αποκαλύπτουν δύο νέα ευρήματα που υποδηλώνουν ότι οι βλάβες μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρές από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί. Το ένα είναι ότι ο κίνδυνος αιμορραγίας στο στομάχι φαίνεται να μειώνεται με παρατεταμένη χρήση και ότι ο κίνδυνος θανάτου από αιμορραγία στο στομάχι δεν είναι μεγαλύτερος με την ασπιρίνη παρά με ένα εικονικό φάρμακο.

Έτσι, υποστηρίζουν, ότι αφενός είναι το όφελος που η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον καρκίνο, το εγκεφαλικό επεισόδιο και τις καρδιακές προσβολές, οι οποίες είναι πολύ πιο πιθανό να οδηγήσουν σε αναπηρία ή θάνατο και άλλο χέρι, είναι ο κίνδυνος είναι ο κίνδυνος της εσωτερικής αιμορραγίας, η οποία είναι λιγότερο επιβλαβής από αυτές τις ασθένειες.

Rothwell εξήγησε ότι σε προηγούμενες μελέτες, όταν εξισορροπούν τους κινδύνους και τα οφέλη, οι ερευνητές τείνουν απλώς να υπολογίζουν τους “ακατέργαστους αριθμούς” των αποτελεσμάτων όπως οι αιμορραγίες και δεν έχουν λάβει υπόψη τη σοβαρότητα ή την ανάπτυξή τους με την πάροδο του χρόνου.

Για την ανάλυσή τους, ο Rothwell και οι συνάδελφοί τους περιελάμβαναν επίσης μελέτες σχετικά με τη χρήση ασπιρίνης για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Προτείνουν, σε απόλυτους όρους, και ιδιαίτερα με παρατεταμένη χρήση, τα οφέλη μείωσης των κινδύνων της καθημερινής ασπιρίνης είναι μεγαλύτερα για τον καρκίνο από ό, τι για τις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Για την πρώτη μελέτη, ο Rothwell και οι συνάδελφοί του συγκέντρωσαν δεδομένα από 51 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που ξεκίνησαν να συγκρίνουν την επίδραση της λήψης ημερήσιας δόσης ασπιρίνης κατά της μη λήψης ασπιρίνης σε καρδιαγγειακά γεγονότα όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο . Αυτές οι δοκιμές είχαν επίσης συλλέξει δεδομένα για τον καρκίνο.

Από τα αποτελέσματα που καθόρισαν ότι η ασπιρίνη μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 15%και αυτή η μείωση αυξήθηκε με παρατεταμένη χρήση. Για παράδειγμα, για όσους το πήραν για 5 ή περισσότερα χρόνια, ο μειωμένος κίνδυνος θανάτου από τον καρκίνο ήταν 37%.

Rothwell και συνάδελφοι διαπίστωσαν επίσης ότι η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης κάθε μέρα έκανε περισσότερο από τη μείωση των θανάτων από τον καρκίνο: μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης. Μετά από τρία χρόνια χρήσης ασπιρίνης, η μείωση της επίπτωσης του καρκίνου ήταν 23% στους άνδρες και 25% στις γυναίκες.

Στη δεύτερη μελέτη τους, ο Rothwell και οι συνάδελφοί τους εξέτασαν την επίδραση της χρήσης ασπιρίνης στη μετάσταση, όπου ο καρκίνος εξαπλώνεται από την αρχική θέση σε άλλα μέρη του σώματος. Γι ‘αυτό συγκεντρώθηκαν δεδομένα από 5 μεγάλες τυχαιοποιημένες δοκιμές του Ηνωμένου Βασιλείου που διερεύνησαν τη χρήση ασπιρίνης για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και πρόσθεσαν περισσότερες πληροφορίες από τα μητρώα καρκίνου και τα συστήματα πιστοποίησης θανάτου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση ασπιρίνης οδήγησε σε πτώση του κινδύνου εξάπλωσης του καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος. Ο μειωμένος κίνδυνος ήταν 36% σε σχέση με τη μέση διάρκεια των μελετών των 6,5 ετών και δεν ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία ή το φύλο.

Στην τρίτη μελέτη τους, αυτή που δημοσιεύθηκε στην ογκολογία Lancet, ο Rothwell και οι συνάδελφοί του εξέτασαν και πάλι το effect της ασπιρίνης για τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά αυτή τη φορά εξέτασαν συστηματικά μελέτες παρατήρησης (το είδος που ακολουθεί μία ομάδα ανθρώπων Με την πάροδο του χρόνου) και όχι στις κλινικές δοκιμές όπου οι συμμετέχοντες ανατίθενται τυχαία σε διαφορετικές ομάδες θεραπείας.

Αυτή η ανάλυση επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα που είχαν βρει από τις τυχαιοποιημένες δοκιμαστικές αναλύσεις: οι μειώσεις του κινδύνου ήταν παρόμοιες.

Ορισμένοι καρκίνοι φαίνεται να ανταποκρίνονται περισσότερο από άλλους στη χρήση ασπιρίνης. Ο Rothwell δήλωσε όσον αφορά την πρόληψη της εξάπλωσης, τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι το μεγαλύτερο αποτέλεσμα είναι στα αδενοκαρκινώματα, τα οποία περιλαμβάνουν καρκίνο του εντέρου και τον καρκίνο του παχέος εντέρου ειδικότερα. Περιλαμβάνει επίσης τους περισσότερους καρκίνους του μαστού και του προστάτη και ορισμένους καρκίνους των πνευμόνων.

“Όσον αφορά την πρόληψη της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης νέων καρκίνων, οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται σε κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του οισοφαγικού, με μικρότερες επιδράσεις σε αρκετούς άλλους κοινούς καρκίνους”, δήλωσε ο Rothwell.

Cancer Research UK (CRUK) λέει ότι ενθαρρύνονται από τις νέες μελέτες, λέγοντας ότι βοηθούν στην αποσαφήνιση της εικόνας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές να αρχίσουμε να συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να λαμβάνουν καθημερινή χαμηλή δόση ασπιρίνης για την πρόληψη του καρκίνου.

Τονίζουν ότι η ασπιρίνη δεν είναι ένα αβλαβές φάρμακο και για μερικούς ανθρώπους η παρενέργεια της εσωτερικής αιμορραγίας μπορεί να είναι πολύ σοβαρή. Υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι, όπως όταν οι άνθρωποι σταματούν να παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη, είναι πιο πιθανό να έχουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πλέον υπάρχουν πιθανές συγκρούσεις με άλλα φάρμακα. Για παράδειγμα, ένα αποτέλεσμα ασπιρίνης είναι ότι βοηθά στην πρόληψη της πήξης του αίματος αναστέλλοντας τη βιοσύνθεση του θρομβοξάνη, μια προσταγλανδίνη που απελευθερώνεται από αιμοπετάλια που απελευθερώνεται από αιμοπετάλια αίματος. Έτσι, οι άνθρωποι σε αντι-συνυπολογιστικά ή αραιωτικά αίματος δεν πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη, εκτός εάν κατευθύνονται από γιατρό.

Cruk Προτείνει ότι χρειαζόμαστε απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις προτού μπορέσουμε να συμβουλεύουμε με ασφάλεια τη χρήση ασπιρίνης για την πρόληψη του καρκίνου. Για παράδειγμα:

  • Ποια είναι η βέλτιστη χρονική περίοδος για να πάρει ασπιρίνη;
  • Σε ποια ηλικία συμβαίνει το μεγαλύτερο όφελος και ο μικρότερος κίνδυνος;
  • Ποιος είναι πιθανότερο να επωφεληθεί και ποιος είναι πιθανότερο να πάρει παρενέργειες;
  • Πώς μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου όταν οι άνθρωποι σταματούν να παίρνουν το φάρμακο;

Η Cruk λέει ότι θα ήθελαν επίσης να δουν ιατρικές αρχές όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας (NICE) να κάνουν κάποια ανάλυση και να δώσουν συμβουλές σχετικά με το αν θα πρέπει να συνιστάται η ασπιρίνη ευρύτερα.

Ο επικεφαλής ιατρός της φιλανθρωπίας, καθηγητής Peter Johnson, δήλωσε την Τετάρτη ότι όποιος σκέφτεται να πάρει ασπιρίνη για να αποτρέψει τον καρκίνο θα πρέπει να μιλήσει με τον GP τους για το αν είναι ασφαλές για αυτούς.

Εάν πάρετε το προχωρημένο από το γιατρό σας τότε βεβαιωθείτε ότι δεν παίρνετε ασπιρίνη με άδειο στομάχι, λέει ο Cruk.

που γράφτηκε από την Catharine Paddock PhD

  • Καρκίνος/Ογκολογία
  • Κλινικές δοκιμές/δοκιμές φαρμάκων
  • Προληπτική ιατρική